top of page
DSC_0110.jpg

GBGV

Voor de herkomst van de GBGV moeten we een eindje terug de geschiedenis in duiken. Het ras Grand Basset Griffon Vendéen dateert namelijk uit eind 19e eeuw. Ze komen oorspronkelijk uit West Frankrijk, de Vendéen. Ze hebben een uitstekende geur en zijn erg snel en worden nog steeds gebruikt voor de drijfjacht op wild zoals zwijnen en herten.

Dit deden en doen ze in een meute. Hun neus is zeer goed ontwikkeld. Je zult ze daarom ook vaak met de neus aan de grond zien lopen.

 

De grand basset is een middelgroot ras die het liefst andere honden of mensen om zich heen hebben. Ze zijn sociaal, zachtaardig, verdraagzaam en lief voor kinderen en andere dieren. Maar laat je niet verleiden door hun vertederende uitstraling. Het zijn ook honden die een consequente opvoeding nodig hebben, zodat ze goed hun plek binnen het gezin weten. Het gezin beschouwen ze als hun meute. 

 

Kenmerken van dit ras: Het is een ras met een diepe borst en korte benen, met een ruwe, harde en dikke vacht en lange oren. De flappen van de lange oren zijn nodig om het geurspoor goed te kunnen blijven volgen. Ze zijn dus ook meer gericht op geur dan op hun oren. Het gewicht van de Grand Basset is gemiddeld 18 kg. De hoogte is tussen de 39 en 45 cm. Grand Bassets hebben een levensverwachting van rond de 12 jaar.

 

De GBGV heeft een plukvacht. Ze verharen daarom niet hevig. Een plukvacht houdt wel in dat deze vacht 2 tot 3 keer per jaar getrimd moet worden. Het dekhaar, de bovenste laag, wordt dan verwijderd. De kleuren van de GBGV kunnen blijven veranderen. De meeste kleuren die je ziet zijn, oranje (lemon)/wit, bruin/wit, bruin/zwart/wit, zwart/wit, grijs/wit, haaskleurig/wit, dus eigenlijk altijd met wit. Je ziet ze in de kleuren: zwart, wit, bruin of rood en gemengd. Soof is een driekleur met wit, bruin en zwart. Kijk voor alle informatie over het ras ook eens op de site van de rasvereniging of bij de raad van beheer.

bottom of page